Kokeapparater

page3_blog_entry1_summary_1
Av en eller annen grunn fascineres vi av kokeapparater. Vi vet ikke helt hvorfor, men i årenes løp har en god slump penger, tid og kokeapparater gått med. Vi har brukt bortimot alle kokeapparater på markedet i dag, og en del som heldigvis ikke lenger finnes på markedet.
page3_blog_entry1_1
Optimus Nova - Gourmet kokeren
Produsent: Optimus
Drivstoff: Multifuel
Vekt: 420g (uten drivstofflaske)
Effekt: ca 2850 watt

Våre erfaringer:

Dette er mitt favorittkokeapparat, den er lett, kraftig og effekten kan enkelt justeres. Jeg har hatt med Novaen på utallige turer hele året og brukt den til snøsmelting, teltvarme og gourmetmåltider. Jeg har egentlig bare ett ankepunkt mot novaen, og det er dessverre ikke lite: brennerelementet er festet til "rammen" med bena \ kjelestøttene på ved hjelp av en bolt under selve dysen, denne går gjennom ett hull i rammen og er festet med en mutter. Det svake punktet ligger i at denne knekker, jeg har selv opplevd dette flere ganger. Selv om Optimus norske importør bytter uten problemer er dette en feil som er uakseptabel på et redskap alt avhenger av i de rette situasjonene.


page3_blog_entry1_2
MSR XGK - Arbeidshesten
Produsent: MSR
Drivstoff: Multifuel
Vekt: 480g (uten drivstofflaske)
Effekt: ca 3000 watt

Våre erfaringer:

Dette er kokeapparatet for de nervøse, eller de sikkerhetsbeviste. XGKen har jeg hatt et par år, og med vilje utsatt for ekstreme påkjenninger. Jeg trodde først at den ville bukke under, spesielt det stive drivstoffrøret. Men etter å ha forsøkt å bøye, knekke, kaste, brenne og fylle med vann for så å la fryse virker den fortsatt. Ikke rart den er så mye brukt av ekspedisjoner verden rundt. I tillegg til å være hardfør kan denne brenne bortimot alt, historiene går også om tran og råolje, selv om man kanskje bør være litt kritisk til slike drivstoff.
Baksidene av medaljen er små, men plagsomme; kokeapparatet er binært, det er enten av eller på, enten kaldt eller full effekt. Og det bråker, som om en F16 ruser motorene ute i forteltet.
page3_blog_entry1_3
Optimus Hunter 8R - Koselig men foreldet…
Produsent: Optimus
Drivstoff: Renset bensin (4 takters miljøbensin)
Vekt: 650g (med drivstofftank)
Effekt: ca 1400 watt

Våre erfaringer:

Dette er et skikkelig kose-kokeapparat, på grunn av vekt og effekt. Men det er få kokeapparater som bringer frem så mange følelser som dette, jeg får i alle fall en god og varm følelse i kroppen når blikk-kassen brettes ut og justeringsnøkkelen settes i. Til og med den lave effekten og stikkflammene fra grafittpakningen kan man se bort fra når slike følelser bringes frem. Men i det store og det hele kan den ikke kalles et godt kokeapparat, mer et klenodie som bringer frem følelser i syke individer som meg selv.
page3_blog_entry1_4
MSR PocketRocket - kraftig lettvekter
Produsent: MSR
Drivstoff: Gass
Vekt: 86g (uten oppbevaringsboks og gassbeholder)
Effekt: ca 2500 watt

Våre erfaringer:

Dette pleide å være favorittbrenneren vår til sommerbruk, den koster mindre enn en titankjele (350kr), veier mindre enn Primus Titan (106 gram 1999kr) og er solid og driftsikker. Effekten kan enkelt justeres, og syns du den blir ustabil får du kjøpt støtteben til å feste på gassboksen.

Minuset er selvfølgelig at gass ikke fungerer om vinteren, uansett hva produsentene måtte hevde. Bitter (og jeg mener meget bitter og frostskadd) erfaring tilsier at gass ikke har noe ute å gjøre etter at dagtemperaturen synker under 5 varmegrader.

Om Pocket Rocket har en dårlig egenskap må det være at varmen blir veldig konsentrert rundt ett punkt under kjelen, og at kjelestøttene lett blir bøyd om den ikke oppbevares i plastboksen.
page3_blog_entry1_5
Primus Multifuel - For brukeren som liker å skru…
Produsent: Primus
Drivstoff: Multifuel
Vekt: 527g (uten drivstofflaske)
Effekt: ca 3000 watt

Våre erfaringer:

Dette er det eneste kokeapparatet jeg skriver om som jeg ikke eier selv, men Camilla er den (u)lykkelige eier av et, og kan sikkert skrive under på det jeg skriver. Da jeg var aktiv som turleder og hadde diverse andre verv i ungdomsgruppa i DNT-OO, kjøpte vi inn fire eksemplarer av Primus Multifuel, da den ble skrytt opp i skyene av alle utstyrsmagasiner og sportsbutikkansatte. Så feil kan man ta. Selve kokeapparatet er greit nok, det er solid bygget med kraftige skruer og solid pumpe. Men den har ikke rensenål(!). Og dette merkes, har du den minste anelse urenheter i drivstoffet, eller du forsøker å fyre med parafin i det hele tatt; tetter den seg. Jeg har tilbrakt mang en bitter stund med dette kokeapparatet deler på liggeunderlaget mens jeg har bannet over dette vanvittige patentet. Selv om Primus nå har kommet med en ny utgave der effekten kan justeres mer enn av og på er det fortsatt ikke satt inn noe rensenål.
page3_blog_entry1_6
Optimus Crux - Liten, lett og rask å bruke...
Produsent: Optimus
Drivstoff: Gass
Vekt: 87 gram (uten gassbeholder)
Effekt: mellom 2000 og 3000 watt

Våre erfaringer:

Denne lette lille gassbrenneren er Optimus´ konkurrent mot MSR Pocket Rocket og Primus Alpine Titanium. Optimus Crux ligger midt mellom MSR og Primus i pris og veier et snaut gram mer enn Pocket Rocket.

Brenneren virker noe mindre solid enn sine to konkurrenter, den har mange små deler, og mye "teknikk" (den kan legges sammen for å få plass i fordypningen under en gassboks). Allikevel har den tålt alt vi har utsatt den for.

Crux er lett å kontrollere takket være den store kontrollskruen, og på grunn av det sture brennerhodet gir den jevnere varme enn Pocket Rocket. Som alle andre gassbrennere av denne typer en den meget følsom for vind.

Denne brenneren har tatt MSR Pocket Rocket sin plass som vår favorittbrenner til sommerbruk.