Lowe Alpine Special Expedition

page3_blog_entry8_summary_1
Dette er en sekk som virkelig har fått vise hva den er god for, og ikke. Den er brukt både sommer og vinter, fra helgeturer til langturer.
Den vanligste sekke-vekten har nok vært rundt 20 kilo, med enkeltturer nede i 10 og opp i over 30 kilo. Den har vært brukt i særdeles varierende terreng, inkludert vidde, høyfjell og skog, både med og uten snø, og både i lettgått og mer utfordrende lende.

Special Expedition har en stor sekkepose på omtrent 80 liter. Den er delt i et hovedrom og et soveposerom med et stoffstykke som er sydd fast i forkant av sekken, og som festes med to justerbare remmer i bakkant. Det utgjør en ”bunn” i hovedrommet, men er åpen på 3 sider, unntatt ved disse to festepunktene.

Det er et enkelt grep å veksle mellom hel og todelt sekkepose, og ingen glidlåser som kan gå istykker.

Fordelen med denne anordningen er at man fortsatt kan ha lange ting ned langs innsiden av sekken, som f.eks. teltstenger, og fortsatt beholde romindelingen.

Dette fungerer også bra i praksis. Ulempen viser seg først når man har lite i sekken, da småting har en tendens til å falle ned i soveposerommet.Soveposerommet har en funksjonell hesteskoformet åpning som fungerer bra i bruk. Det er også en stropp festet i 3 punkter på ryggplata som møtes i en klips til å feste sovepose, telt, e.l. til ryggen, så det ikke siger ned i bunnen når det er lite i sekken. Dette fungerer overraskende bra. Det er også verdt å nevne at soveposerommet er stort nok til å romme en vintersovepose.

Det romslige soveposerommet kommer av sekkens markante pæreformede fasong, noe som også har mindre hensiktsmessige sider. Pærefasongen gjør toppåpningen til en flaskehals der det kan det være vanskelig å få ned store ting. Desuten ser sekken lett klumpete ut på ryggen, en irriterende estetisk detalj.

Sekken er forberedt for bruk med drikkesystem. Den har en innvendig lomme for drikkesystemet øverst mot ryggen i sekkeposen, med åpning direkte fra sekkeposen for vannslange. Sistnevnte kan være praktisk nok, men selve lomma er for mange bare i veien, og kan enkelt skjæres bort.

Utvendig er sekken utstyrt med to isøksfester og to festepunkter for vandrestaver. Remmene over soveposerommet er også lange nok til å feste et liggeunderlag eller telt.

page3_blog_entry8_1

Den er også utstyrt med kompresjonsremmer mellom ryggplata og aluminiumsstengene (cantilever stabiliseringssystem) i tillegg til feste for en liten 10 liters sekk/lomme (som følger med), men ellers er det lite overflødig krimskrams på sekken. Det eneste man av og til savner er flere kompresjonsremmer, både for kompresjon og feste av ytre ting, som ski eller spade.

Av lommer har sekken topplokket og en liten ekstrasekk. Topplokket har to lommer, en ytre og en på innsiden. Lommen på innsiden kan ofte være hensiktsmessig for ting som må være med, men som ikke brukes så ofte (lommebok o.l.). Topplokket er hevbart, en absolutt nødvendighet.

Med sekken får man en 10 liters dagstursekk som er overraskende god å bære, sitter godt og er lett og ta av og på fronten av sekken. Dette er også en av de beste løpe-sekkene vi har prøvd!

Special Expedition er robust og laget av solide materialer. Det er ikke tegn på svakhet i sømmer eller remmer, og alle plastdeler som klips o.l. holder som de skal. Dette er en sekk som er utsatt for hardt bruk, og vi har inntrykk av at den er robust nok til å tåle det meste.Sekken er utstyrt med Lowe Alpines Torso Fit APS 9 bæresystem, med justerbar rygglengde som er enkel å justere, og ikke minst solid. Bærereimene festes til bunnen av ryggplata med en stropp tredd bak ryggstykket. En robust patent man tørr å stole på.


Lowe Alpine imponerer med bæresystemet. Dette er en herresekk kjøpt til Marius med sine 190 cm, og etter at vi justerte ned rygglengden, nærmest for morro skyld, fant vi ut at den passet like godt på Camillas 163 cm. Denne sekken er fantastisk god å bære, og fungerer veldig godt både ved lett og tung belastning.

Den er også utstyrt med stabiliseringssystemet ”Cantilever”, som består av to buede aliminiumsstaver diagonalt i sidene på sekken. Tanken er at systemet skal overføre vesentlig mer av tyngden til hoftebeltet, og følgende redusere vekten på skuldrene, samtidig som stabilitet opprettholdes. I hvor stor grad det fungerer er vanskelig å si, men det gjør tidvis at sekken blir litt vanskeligere å pakke når man kommer til sekkeposens øvre del, og en vesentlig forsterking av ”flaskehalseffekten” nevnt tidligere.

Det eneste punktet som minner om at en har med en stor herresekk å gjøre er skulderstroppene. De er gode, men blir sittende litt for bredt på jenter. Men siden sekken ellers er mer enn god å bære er det kun for en irritasjon å regne.Et vanlig problem er at hoftebeltet over tid bøyer seg etter tyngden på sekken og derfor mister mye av sin funksjon. Dette kommer typisk etter lang tids bruk med mye tunge bører, så mange vil aldri komme til det punktet.

Hoftebeltet er kanskje Special Expeditions sterkeste kort. Dette hoftebeltet er noe av det mest robuste vi har sett. Det er stivt og bærer tyngden av sekken godt, og viser ikke antydning til slapphet selv etter mye bruk.

Samtidig som stivheten opprettholdes er dette et mykt og behagelig belte å ha på seg, som sitter nærmest perfekt på hoftene. Man må bare huske å bære det høyt nok (mange har en tendens til å bære det for langt nede, slik at det hemmer bevegeligheten mer enn å gi rom for bevegelse).


Lowe Alpine har innført den gode løsningen med kryss-stramming på sine hoftebelter som innebærer at hver side av hoftebeltet har en stropp med to festepunkter. Kryss-stramming fungerer glimrende, og bør være et kriterium ved kjøp av ny sekk.Alt i alt er dette en stor sekk, med en stor sekkepose. Det er utrolig hva den ikke rommer når du først trenger det. Den er også til tider lite grasiøs nettopp av den grunn.

Bæresystemet er blant det beste som er å få, og både sekken og bæresystemet er robust. Med kryss-strammet hoftebeltet har Lowe her en vinnende kombinasjon. Dette er definitivt en sekk som anbefales for komfort under de tyngre børene, den presterer akkurat som den skal, og det er kun små irritasjonsmomenter, eller personlige preferanser om du vil, å utsette på den. Som at den kun fåes i farger som babyblå eller skrikende rød.

+ Fleksibelt bæresystem, solid og komfortabelt hoftebelte, god dagstursekk, lomme på innsiden av topplokket, romslig soveposerom.

- Dårlig kompresjon, markant "pærefasong" på sekkeposen, trang toppåpning.