Vanntette pakkposer

page3_blog_entry4_summary_1
Vanntette pakkposer har etter hvert avløst de sorte søppelsekkene og rimiposene som sikring mot våt sovepose og fuktig brød. I begynnelsen var de eneste posene man fikk tak i tykke sekker i vinyl, som ofte veide mer enn det man puttet i dem, og som egentlig var beregnet på kano og kajakk padling.
De siste årene har nye merker og modeller pakkposer kommet ut på markedet, og bortimot alle produsenter av turutstyr har vanntette pakkposer i varesortimentet sitt. Vi har prøvd et utvalg av hva man kan finne i norske butikker.
page3_blog_entry4_1
Ajungilak Waterproof Storebag
Produsent: Ajungilak
Vekt: 80 til 100g.
Materiale: Polyurethane-belagt nylon.

Våre erfaringer:

Ajungilak lager helt greie vanntette pakkposer. De første modellene som kom fikk rykte på seg om ikke å være helt vanntette, men selv har jeg aldri hatt problemer med det, og jeg har brukt pakkposene både til svømming og flåtebygging.

Minuset med disse posene kan sies å være at de er litt tynne og puslete, Jeg har ikke hatt problemer med at posene revner, men på de eldste modellene mine (3 år gamle) har teipen som gjør sømmene vanntett begynt å løsne.
page3_blog_entry4_2
Bokklubben Villmarksliv Vanntette Pakkposer
Produsent: Ukjent
Vekt: Omtrent som Ajungilak
Materiale: Polyurethan-belagt nylon.

Våre erfaringer:

Posene selges i sett fra Bokklubben Villmarksliv's hjemmesider. Prismessig koster et sett med 4 slike i forskjellige størrelser det samme som en 10 liter Ortlieb pose.

Posene virker veldig like Ajungilak's i utførelse, bortsett fra fargen og at spennen som lukker posene ikke er av en anerkjent fabrikant.

Et stort pluss her er størrelse og fasong, den største posen er den eneste pakkposen jeg har sett som rommer en komprimert Denali Arctic vintersovepose.
page3_blog_entry4_3
Prijon Dry-Bag
Produsent: Prijon
Vekt: tyngre enn Ajungilak
Materiale: PU-belagt nylon og vinyl

Våre erfaringer:

Prijon lager pakkposer hovedsakelig for bruk til padling, de er ganske mye tyngre enn Ajungilak, Villmarksliv og Tatonka's poser men tåler desto mer. materialet er kraftig PU-belagt nylon med forsterkninger av tykk vinyl under og på en "slitestripe" opp langs den ene siden (denne siden kan du bruke hvis du må dra pakkposen, eller du må legge den fra deg på skarpt underlag).

Selv om Prijon posene er tunge finnes de i mange forskjellige størrelser, selv bruker jeg en 3 liter som akkurat rommer en pocketbok, lommebok, nøkkelknippe og mobiltelefon.
page3_blog_entry4_4
Fjellreven Waterproof inner bag.
Produsent: Fjellreven
Vekt: 310g. (50 liter)
Materiale: PU-belagt oxfordnylon

Våre erfaringer:

Fjellrevenposen er en mellomting mellom de lette pakkposene i PU-belagt nylon og de tunge i vinyl. Denne posen er laget i tykk, solid nylon med PU belegg på innsiden og kraftig teipede sømmer.

Selv om posen er kraftig er den egentlig ikke særlig tung, og størrelsen gjør at man kun trenger en pakkpose i sekkens hovedrom.

Posen har i tillegg til rulle og klipslukking en ekstra borrelås for å gjøre rullingen enklere, dette er kort og godt en pose du får tillitt til at skal klare å holde utstyret ditt tørt.

page3_blog_entry4_5
Ortlieb Dry Bag PS17
Produsent: Ortlieb
Vekt: 140g. (13 liter)
Materiale: PS17

Våre erfaringer:

Ortlieb er selve tungvekteren innenfor vanntette pakkposer. Dette firmaet produserer ikke noe annet, og har poser i alle materialer, til alle bruksområder.

PS17 er serien de lager for turbruk, materialet er egenutviklet og ikke sydd, men sveiset. Det gjør at sømmene ikke blir det svake punktet på pakkposen. På utsiden er det en struktur omtrent som grov nylon som gjør at posen ikke sklir på glatte underlag. I bunnen er det et festepunkt slik at du kan feste posen til f.eks. kanoen din.

Disse posene er nok pakkposeverdenens Rolls Royce, de er solide og man får lett tillitt til materiale og løsninger. Minuset må være prisen, en 13 liters pose av disse koster mer enn 4 poser fra Bokklubben villmarksliv (eller 2 Ajungilak poser), og vekten (de veier nesten dobbelt så mye som en tilsvarende Tatonka pose). Dette ville definitivt bli mitt valg hvis pris ikke hadde noe å si, og jeg ønsket poser som tåler bortimot alt.

Ortlieb er også (sammen med Seal Line) de eneste som garanterer at posene deres kan senkes ned i vann etter at åpningen er rullet fire ganger.

page3_blog_entry4_6
Seal Line Baja Bags
Produsent: Cascade Designs
Vekt: 800g. (55 liter)
Materiale: Vinyl

Våre erfaringer:

Dette er de tyngste og røffeste posene på markedet i dag. Dette er posene til kano og kajakk padling (eller andre aktiviteter der du kan komme til å senke posene ned i vann).

Posene er lager i forsterket slitesterk vinyl og tåler all juling du kan gi dem, minuset er selvfølgelig at vekten følger slitestyrken, og 800 gram for en 55 liter pose er ganske mye. Dessuten er de vanvittig dyre.


page3_blog_entry4_7
Tatonka Stuff Sack
Produsent: Tatonka
Vekt: 105g. (25x67cm)
Materiale: PU-belagt nylon

Våre erfaringer:

Tatonka er en tysk utstyrsprodusent som lager alt fra telt til sekker. Disse pakkposene utpeker seg med lav pris og lav vekt. Man skulle tro at en billig og lett pose som dette ikke tåler stort, men de siste 2 årene har jeg brukt en tatonka pose som søppelpose i sekken, og den har ikke vist tegn til å revne eller lekke enda.

Tatonka er definitivt valget om man ønsker en lett pose som er billig å bytte ut om den skulle bli ødelagt.
Tatonka er mitt førstevalg, de er lette, billige, og absolutt solide nok. Dessuten synes jeg det ofte er en fordel å ha flere små poser i sekken enn en stor.
page3_blog_entry4_8
Pneumo (-mech) Stuffsack
Produsent: Mountain Equipment
Vekt: 22,5 gram (25L Pneumo-mech)
Materiale: Armert PU belagt nylon.

Våre erfaringer:

Dette er pakkposene for alle som har irritert seg over at det er vanskelig å få luften ut av pakkposen. Disse pakkposene har en ventil (samme type som sitter i Thermarest underlag) støpt inn i posen og på den måten kan du rulle igjen toppen, klemme ut lufta og stenge ventilen.

Sekkene er laget av tillitsvekkende materiale og er 100% vanntette. I tillegg til ventilen har de også to festepunkter om man skulle ønske å feste de i en kano eller kajakk.

Pneumo-meck (ikke bilde) er helt lik, men har kompresjonsreimer til å feste i klipsene fra rullelukkingen, detter gjør at du kan fylle sekken med f.eks. en dunjakke, rukke toppen, åpne ventilen og komprimere som et hvert annet komprimeringstrekk.

Komprimeringen ville virket bedre om komprimeringsremfestene hadde sittet lavere, dessuten kunne de virket noe mer robuste.

Disse pakkposene er lette, funksjonelle og solide (men de kunne vært billigere).