Arcteryx Bora 80

page3_blog_entry5_summary_1
Arcteryx Bora er en av verdens mest anerkjente sekker, flere ganger har modellen vunnet priser fra brukere og presse. Det siste året har vi brukt Bora 80 på korte og lange turer, med vekt opp mot 40 kilo.
I ca 12 måneder har Arcteryx Bora 80 vært med på helgeturer, ukesturer og turer mellom 2 og 6 uker. Den har vært våt, møkkete og frossen. Den har blitt brukt til å bære opp mot 40 kilo, den har blitt slengt opp på ryggen etter den ene skulderstroppen og den har blitt brukt som liggeunderlag (noe den ikke er veldig godt egnet til...).

Sekken er nok ganske nøyaktig 80 liter, en størrelse som egner seg fint både på korte turer der man tar med mye unødvendig luksus, og på lange turer der det er mat som fyller mesteparten.

Selve sekkeposen er funksjonell og enkel, den har ikke sidelommer (fåes kjøpt separat), men en lomme i bakkant av sekken (glimrende å putte teltstenger, øks eller andre lange ting man ønsker å få lett tak i). Det er også en glidelås på høyre side i hele sekkens lengde som gir enkel adgang til sekkens indre.

Sekken har en romslig nakkegrop laget av stivt materiale, dette gjør at du ikke får følelsen av ikke å kunne løfte hodet i oppoverbakker. Men den stive nakkegropen gjør også at toppåpningen på sekken er endel trangere enn den kunne vært, og det er ofte vanskelig å få ned store ting.

Nederst på hver side er det store, justerbare lommer der man kan stikke en drikkeflaske, eller enden på ski. Sekken har også tre kompresjonsreimer på hver side, noe som gjør det lett å feste ting på utsiden.

page3_blog_entry5_1

Topplokket er justerbart i høyde, og er avtakbart. Det har innbygget hoftebelte slik at det kan brukes som rumpetaske. Dessverre gjør rumpetaskefunksjonaliteten at topplokket ikke har lomme på insiden til lommebok o.l.

Sekken har også lomme for drikkesystem inne i sekkeposen, og åpning for slange på høyre side. Funksjonaliteten av en slik drikkesystemlomme kan diskuteres, men den er lett å skjære bort om man ikke har bruk for den.

Sekkeposen er todelt, med toppåpning og åpning nede til ”soveposerom”. Dette er sekkens svakeste ledd. Her har man valgt ikke å lage ”hesteskoformet” åpning som på de fleste andre sekker, på Boraen er glidelåsen til soveposerommer vannrett. Den går helt fra ryggplaten på den ene siden, rundt sekken og til ryggplaten på den andre siden.

Ikke bare gjør det at glidelåsen er mer utsatt for slitasje, men det er også umulig å få ting ut og inn av soveposerommet uten å ta ut alt av hovedrommet først.

Av andre detaljer har sekken daisy-chains på baksiden, doble isøksfester, klips til nøkler o.l. i topplokket og håndtak i nakkegropa.

Kvaliteten på sekken virker særdeles høy, stoffet i sekkeposen virker fortsatt nytt (selv om det kunne hatt godt av en vask), og det er ingen tegn på slitasje i sømmer, stoff, glidelåser eller reimer.Bæresystemet på Boraen er enkelt, komfortabelt og stabilt. Arcteryx` bæresystem er nok noe av det mest behagelige man får tak i og sekken er best når den veier mellom 15 og 20 kilo, men både ned mot 10 og opp mot 30 går greit.

Bæresystemets eneste ulempe er levetiden på hoftebeltet, Boraens hoftebelte er laget av formstøpt ”skum” og er komfortabelt og stabilt når det er nytt. Etter en tids bruk med høy blastning blir hoftebeltet mykt i det punktet som belastes mest, og det slutter gradvis å bær noe særlig vekt.

Arcteryx norske importør hevder dette problemet ikke er vanlig, men vår erfaring (etter at det har skjedd med to sekker) er at dette skjer før eller siden, avhengig av bruk. Heldigvis er det problemfritt å bytte hoftebelte gjennom importør.

Arcteryx Bora en komfortabel sekk, om man ikke skal ut på ekspedisjoner over så lang tid at hoftebeltet mister sin funksjon veier komforten nesten opp for hoftebeltets svakhet (såfremt det fortsetter å være enkelt å bytte det).

Bortsett fra måten soveposerommet åpnes, og den litt trange toppåpningen, er sekkeposen en av de mest gjennomtenkte man får kjøpt i dag.

Kort sagt er Arcteryx bora en god sekk vi kan anbefale alle unntatt de mest ekstreme. Om de klarer å lage et litt mer solid hoftebelte vil dette lett bli førstevalget.+Gjennomtenkt sekkepose, praktisk lomme i front, avtakbart topplokk, solid, komfortabel.- Upraktisk åpning til soveposerommet, lite holdbart hoftebelte.