Hodelykter

page3_blog_entry3_summary_1
Hodelykten er en av de tingene som gjør friluftslivet litt enklere. Det er ikke noe i veien for å bruke f. eks en håndholdt maglite, å være fornøyd med det, men hodelykten fyller flere bruksområder. Fra å grave i sekken om sommeren til nattevandringer på høsten, for ikke å snakke om nødvendigheten av lys om vinteren.
I Norge har Petzl lenge vært markedsleder på hodelykter, med Silva som eneste konkurrent på hodelykter til orientering og andre lyskrevende aktiviteter.


Frem til de siste årene har hodelykt omtrent vært synonymt med en Petz arctic, eller kanskje en Duo. Store tunge lykter med vanlige eller halogenpærer.
Etter at diodelyktene dukket opp har det skjedd en liten revolusjon, nye merker som Princton Tek og Black Diamond har kommet på markedet, og lyktene blir mindre, mer lyssterke (men dessverre ikke mye billigere.)


Vi gjorde noen forsøk for en tid siden, og kjøpte billige kopilykter, for å se om disse kunne være like gode som de mye dyrere lyktene. Det var de definitivt ikke, alt fra kvalitet til lysstyrke var dårligere, dette er grunnen til at vi velger å fokusere på Petzl, og heller vil velge å betale litt mer enn å få et dårlig produkt.page3_blog_entry3_1
Petzl Tikka +
Produsent: Petzl
Vekt: 78g. (m / batterier)
Pære: 4 stk LED
Batteri: 3 stk AAA (80 til 150 timers dritstid)

Våre erfaringer:

Petzl Tikka Plus er videreutviklingen av Petzl Tikka, Petzls minste hodelykt. Tikka Plus har fått 4 lyssterke dioder, regulerbar lysstyrke og det virker på meg som om huset er i et noe mer robust materiale. Lykten går på 3 stk AAA batterier, jeg vet ikke hvor lenge batteriene er ment å vare, men jeg har ikke trengt å bytte de denne våren.


+ Tikka Plus en ekstremt lett lykt med god lysstyrke. Med sine 3 nivåer (plus en blinkefunksjon) har man gode muligheter til å rasjonere batteri på lengre turer. Lykten er så vidt jeg forstår ikke vanntett, men skal tåle en "gjennomskylling" av vann uten å ta skade.

- Batterien får dårlig kapasitet om vinteren, hvis man bruker lykten utenpå en lue blir de fort så kalde al lykten lyser dårligere. Dessuten mangler lykten en sikkerhetssperre for at den ikke skal skru seg på under transport. Et lett trykk på bryteren på toppen er alt som skal til for at du blir stående med tomme batterier midt på vidda.

page3_blog_entry3_2
Petzl Zoom
Produsent: Petzl
Vekt: 170g. (u/ batterier)
Pære: 4,5V halogenpære
Batteri: 1 stk 3LR12 eller 3 stk AA

Våre erfaringer:

Petzl Zoom er en av Petzels eldste modeller, denne kan i bunn og grunn bare oppsummeres som "hodelykt" verken mer eller mindre, ingen dioder eller xenon pærer her, kun en vanlig halogenpære med "så der" lysstyrke.


+ Pris må være det eneste argumentet, det finnes mange vanvittig mye bedre lykter om man ønsker å betale bare litt mer.


- Her kan man jo bare ramse opp: batterikapasitet, kuldehåndtering, vekt…

page3_blog_entry3_3
Petzl Myo 3
Produsent: Petzl
Vekt: 137g. (u/ batterier)
Pære: 1 Xenon Halogen + 3 LED
Batteri: 4 stk AA

Våre erfaringer:

Petzls MYO serie er en del av et helt nytt konsept, det begynte med DUO lykter med diodeinnsatser og har nå blitt en helt ny lykt som kombinerer dioder med xenon pærer, Det finnes fire forskjellige modeller i serien, med 3 eller 5 dioder og med batteri i hodereima eller i belteveske til vinterbruk. MYO serien bruker fire AA batterier som selv om vinteren får rimelig lang levetid hvis du har en modell med belteveske. MYO lyktene har lav vekt, og med xenon pæren får du i tillegg til de energibesparende diodene mulighet til å lyse opp stien foran deg om natten, eller punktbelyse et objekt langt borte.


+ Lav vekt, god batterikapasitet, meget god lysstyrke, tåler vann, reservepære er festet i lykten, fin til vinterbruk, Har sperre som hindrer lykten i å skru seg på under transport.


- Send en mail hvis du finner noe, vi fant ingenting (kanskje bortsett fra de grelle fargene…)
page3_blog_entry3_4
Petzl Duobelt Led 5
Produsent: Petzl
Vekt: 210g. (u/ batterier)
Pære: Halogen + 5 stk LED
Batteri: 4 stk LR14

Våre erfaringer:

Dette var min favoritt i mage år. Petzl DUO er en kraftig vanntett lykt med en vanlig pære og en halogenpære, halogenpæren har Zoom og bryteren en transportlås. Lykten finnes i flere utgaver, med eller uten belteveske. Man kan også velge mellom vanlig pære i tillegg til halogenpæren, eller man kan ha 3, 5 eller 8 dioder. Lykten bruker 4 LR06 batterier og batterikapasiteten ligger på 8 timer med halogenpære og 350 timer med 5 dioder.

+ Robust, meget godt lys, god batterikapasitet (med diode). Reservepærer inne i lykten.

- Høy vekt.
Oppsummering...

Etter å ha brukt alle hodelyktene kan vi vel si ingen er direkte dårlige. Hvis man ser på bruksområder og pris blir valget litt mer klart. Personlig foretrakk jeg før å bruke en DUO BELT LED 5 til vinterbruk, og en håndholdt 1 diodes lykt til sommerbruk. Nå har jeg falt fullstendig for TIKKA PLUS som en nærmest ideell sommerlykt, og MYO LED BELT 5 som vinterlykt.