Liggeunderlag

turbilde2
Liggeunderlag har aldri vært noe stort tema i Norge, underlag har vært noe man kjøper, og ikke tenker mye mer over. Om man fryser i posen om natten er det ikke mange som har tenkt over at det kanskje kan være underlaget som er for dårlig, og ikke posen.
De siste årene har man blitt mer oppmerksom på at underlaget faktisk spiller en rolle. Selv den beste sovepose er ikke bedre enn underlaget den ligger på. Og de siste 10 årene har utenlandske underlag tatt mye av markedet fra reinskinn og Bamse. Cascade Designs er en av verdens største utstyrsprodusenter og lager seriene Ridge rest, Z-lite og Thermarest. I tillegg finnes det også andre mer eller mindre seriøse merker i norske sportsbutikker, vår erfaring er at disse generelt holder lav kvalitet, dette gjelder også serien med selvoppblåsende underlag fra Artiach, som holder utrolig lav kvalitet.

page3_blog_entry2_1
Bamse Extreme
Produsent: Ajungilak
Størrelse: 60x186cm
Tykkelse: 15mm
Vekt: 630g.

Våre erfaringer:

Bamse Extreme fra Ajungilak er på en aller annen måte blitt et ikon blant liggeunderlag i Norge. Underlaget fra Ajungilak har i en årrekke vært blant de mest brukte underlag. Det er et helt enkelt skumplastunderlag som er tykt nok til å kunne brukes både sommer som vinter, underlaget har god bredde og er langt nok til at selv de lengste kan ligge bra. Liggeunderlaget er robust nok til å kunne slenges rundt og brukes ved bålet.

+ Underlaget er robust nok til mange års aktiv bruk

- Underlaget er i overkant tungt, hardt å sove på og det suger vann. Det siste er kanskje det verste, underlaget suger opp og holder på vann som sakte trekker inn i soveposens undersiden om natten.
page3_blog_entry2_2
Ridgerest
Produsent: Cascade
Størrelse: 51x183cm
Tykkelse: 15mm
Vekt: 400g.

Våre erfaringer:

Ridgerest har de seneste årene blitt et av de mest populære underlagene. Det er et skumplastunderlag med riller. Underlaget er laget av et materiale som er lett og vanntett (om ikke vanvittig robust). Rillene gjør underlaget veldig komfortabelt å ligge på, og selv om det kan samle seg vann i de når du går er det lett å riste av vannet før du legger underlaget inn i teltet. Det finnes to utgaver av underlaget, et 15mm tykt til sommerbruk og et 25mm tykt til vinteren.

+ Underlaget er lett, komfortabelt og varmt (15mm ER varmere enn Z-lite) og langt nok. I tillegg suger det ikke vann.

- Dessverre er ikke underlagene veldig slitesterke, de rives opp av grener når man går og blir flatere etter noen års bruk.
page3_blog_entry2_3
Z-Lite
Produsent: Cascade
Størrelse: 51x183cm
Tykkelse: 20mm
Vekt: 430g.

Våre erfaringer:

Z-lite er det nyeste underlaget fra Cascade, til tross for navnet veier underlaget 30g mer enn Ridgerest. Underlaget har en "eggekartong" design, som gjør at det kan raskt brettes sammen til en kompakt pakke. På samme måte som Ridgerestens riller gjør det mykt å ligge på gjelder også dette Z-litens eggekartongmønster.

+ Z-lite er lett, komfortabelt og veldig praktisk, det suger heller ikke vann.

- Z-lite er ikke så varmt som Ridgerest. Jeg har opplevd å fryse på grunn av kuldegjennomgang selv om det har vært varmegrader. I tillegg har underlaget en tendens til å bøye seg til siden i løpet av natten.

page3_blog_entry2_4
Thermarest Trail
Produsent: Cascade
Størrelse: 51x183cm
Tykkelse: 30mm
Vekt: 1025g.

Våre erfaringer:

Thermarest Trail ble tidligere solgt under navnet Thermarest Orginal, og er bestselgeren blant Thermarest underlagene. Underlagene er i bunn og grunn bademadrasser som er fylt med skum, dette skal gjøre at de blir "selvoppblåsende" når man åpner ventilen (og at det er tilsvarende vanskelig å få luften ut). Thermarest underlagene er blitt testet av SINTEF og resultater viser at de isolerer bedre enn andre underlag ikke bare på grunn av tykkelse, men også fordi de er mykere, slik at blodsirkulasjonen på undersiden av kroppen blir bedre.

+ Suger ikke vann, er mykt og varmt.

- Har høy vekt, kan punktere og dermed bli ubrukelig (kan være relativt katastrofalt om vinteren)

page3_blog_entry2_5
Thermarest Expedition
Produsent: Cascade
Størrelse:51x183cm
Tykkelse: 50mm
Vekt: ca 1200g.

Våre erfaringer:

Dette er ganske enkelt en tykkere versjon av Trail, det har de samme fordelene, men er hele 5 cm tykt og veier noen hundre gram mer. Vi var i utgangspunktet skeptisk til de tykke og (relativt) lette modellene, da det er "hull" i skummet som underlaget er fylt med, slike hull kan være store nok til at luft begynner å sirkulere, dette er et problem på de de aller letteste modellene, men det oppgies på pakningen, og etter å ha prøvd underlaget på en lenger telttur på finnmarksvidda (pluss en del mindre turer) kan vi ikke si vi har merket noe kuldegjennomgang.

+ Utrolig konfortabelt, suger ikke vann, varmt selv i sterk kulde.

- Har høy vekt, kan punktere og dermed bli ubrukelig (kan være relativt katastrofalt om vinteren)

page3_blog_entry2_6
Reinsdyrskinn
Produsent: Rangifer Tarandus (reinsdyr)
Størrelse:som du velger å skjære det til selv..
Tykkelse: ca 3 cm (vil variere på skinn, slitasje og behandling)
Vekt: ikke så mye før det blir vått....

Våre erfaringer:

Reinsdyrskinn har en særstatus i Norge. Det har blitt selve symbolet på det norske friluftslivet og de som sverger til det lar seg ikke rokke, argumentene ligger i klassen: det er miljøvennlig, det er varmt, det er mykt og alle gamle ekspedisjoner sverget til det. Vi mener nå en gang at Reinskinn høre hjemme i "koselig" klassen sammen med annet utstyr man bruker fordi det ser koselig ut mer enn at det er praktisk. Dessuten tror jeg nok Nansen hadde foretrukket Ajungilak Denali Arctic sovepose med Thermarest underlag heller enn å dele en stinkende reinskinnpose med Hjalmar Johannsen om han hadde hatt muligheten.
Dessuten har reinskinn noen sære egenskaper som at det begynner å lukte når det blir vått, og du må plukke reinpels ut av alle kroppsåpninger i ukevis etter en tur med reinskinn (for ikke å snakke om hårene i maten, posen, klærne, vannet…)


+ Høy kosefaktor.

- Suger vann, lukter, røyter, råtner...